02 435 1485 Ajanvaraus
Lantiopohja

Yleistä

Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat yleensä seurausta lihasten heikkoudesta, aktivaatio-ongelmista tai yliaktiivisuudesta. Voidaan yleisesti ottaen sanoa, että lantionpohjan lihasten ja muiden kudosten heikkous liittyy laskeumiin ja virtsapidätysongelmiin, kun taas liian jännittyneet lihakset aiheuttavat kiputiloja. Fysioterapia on tärkeä osa lantionpohjan ongelmien kuntoutusta. Monet ongelmat voidaan hoitaa pelkästään fysioterapialla ilman lääke- tai leikkaushoitoa. Ensimmäinen askel kuntoutumisessa lantionpohjan lihasten tunnistaminen. Tässä voidaan hyödyntää biopalaute-hoitoja sekä sähköstimulaatiota. Lisäksi suuressa osassa kuntoutusta on yksilöllisesti ohjattu on omaharjoittelu. Kuntoutus suunnitellaan ja toteutetaan asiakkaan tilanteen mukaan.

Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa positiivisesti myös naisen ja miehen seksuaalitoimintoihin. Keskivartalon ryhti ja tuki ovat myös riippuvaisia lantionpohjan lihaksiston kunnosta.

Ikä ei ole este lantionpohjan kuntouttamiselle, mutta kuntoutujan tulee olla motivoitunut omaharjoitteluun joka on merkittävä osa kuntoutumista. Hoitoon hakeutuminen ajoissa on tärkeää jotta tuloksia saavutettaisiin nopeammin.

Naisilla lantionpohjan toimintahäiriöitä esiintyy luonnollisesti enemmän, mutta vaivoja esiintyy myös miehillä. Miehillä esimerkiksi eturauhaseen kohdistuvat leikkaukset altistavat virtsankarkailulle ja erektiohäiriöille.

Ota rohkeasti yhteyttä niin pyritään löytämään sinulle paras keino kiusallisen vaivan hoitamiseksi!

Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Näitä ovat esimerkiksi:

Virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat

Ponnistusinkontinenssilla tarkoitetaan virtsankarkailua, joka tapahtuu, kun vatsaontelon paine kasvaa eikä lantionpohjan voima riitä estämään virtsan karkaamista esimerkiksi yskimisen tai istumasta ylösnousun yhteydessä.

Pakkoinkontinenssi eli pakkovirtsankarkailu tarkoittaa, että virtsaa karkaa äkillisen virtsaamistarpeen yhteydessä. Syy voi olla hermoperäinen, esimerkiksi keskushermoston sairaudesta tai diabeteksesta johtuva, tai ei hermoperäinen, esimerkiksi kasvaimesta tai infektiosta johtuva.

Yliaktiivisella rakolla tarkoitetaan virtsapakko-oireita ilman varsinaista virtsankarkailua. Silloin on tunne, että on pakko päästä usein vessaan, mutta vessaan päästyä mitään ei välttämättä tule ulos. Rakkolihas supistelee tahattomasti, oli siellä nestettä tai ei.

Viimeisenä on sekainkontinenssi, joka on ponnistus- ja pakkoinkontinenssin sekoitus. Tämän esiintyvyys kasvaa ikääntymisen myötä.

Emättimen lievät laskeumat ja niiden ennaltaehkäisy

Laskeumilla tarkoitetaan lantionpohjan päällä lepäävien elinten laskeutumista paikaltaan pois. Tyypillisiä ovat virtsarakon, suolen, emättimen sekä kohdun laskeumat. Laskeumat aiheuttavat suolen toiminnan sekä virtsaamisen häiriöitä, hankaumia ja tulehduksia sekä yhdyntävaikeuksia. Yleisimpiä suomalaisen naisen laskeumia ovat kohdun-, emättimen etuseinämän tai takaseinämän laskeumat.

Lantionpohjan kiputilat

Yliaktiivisten lantionpohjan lihasten oireyhtymällä tarkoitetaan tilaa, jossa lantionpohjan lihaksisto on erittäin kireä eikä henkilö pysty sitä rentouttamaan. Oireyhtymä voi aiheuttaa lantiokipuja sekä kivuliaita kuukautisia, kipua seksuaalitoiminnoissa sekä ulostamis- ja virtsaamisongelmia. Ongelma on yleinen urheilijoilla. Kun treenataan paljon, ei lihaksisto välttämättä enää osaakaan rentoutua treenin jälkeen ja lantionpohjan lihakset jäävät yliaktiiviseksi.

Vylvodynialla tarkoitetaan ulkosynnyttimien kipuoireyhtymää. Tämä aiheuttaa ulkosynnyttimien kipua, kirvelyä sekä kosketusarkuutta. Vaikeissa tapauksissa yhdynnät ovat kivun vuoksi mahdottomia. Suurin osa potilaista on nuoria alle 30-vuotiaita naisia, joille oireyhtymä aiheuttaa fyysistä sekä psyykkistä haittaa. Usein oireyhtymään liittyy yliaktiiviset lantionpohjan lihakset.